indukcja matematyczna
ucze_Sie: Udowodnij, korzystajac z indukcji, ze iloczyn kartezjanski { 0,1...n} x { a,b,c} ma 3*(n+1)
elementow.
2 lut 20:24
Pytający:
• n=0, {0}x{a,b,c}={(0,a),(0,b),(0,c)}, czyli 3*(0+1)=3 elementy ✓
• Zakładam, że {0,1,...,k}x{a,b,c} ma 3*(k+1) elementów. Pokazuję, że wtedy
{0,1,...,k,k+1}x{a,b,c} ma 3*((k+1)+1) elementów.
• {0,1,...,k,k+1}x{a,b,c}=({0,1,...,k}x{a,b,c})∪({k+1}x{a,b,c})
{k+1}x{a,b,c}={(k+1,a),(k+1,b),(k+1,c)} ma 3 elementy
Stąd i z założenia ({0,1,...,k}x{a,b,c})∪({k+1}x{a,b,c}) ma 3*(k+1)+3=3*((k+1)+1) elementów. ✓
Zatem "{0,1,...,n}x{a,b,c} ma 3*(n+1) elementów" jest prawdziwe dla n∊ℕ∪{0}.
2 lut 21:28