Czy liczba 14^6 - 1 jest liczbą pierwszą? Jak obliczyć to bez kalkulatora?
Kasia: Czy liczba 146 − 1 jest liczbą pierwszą? Jak obliczyć to bez kalkulatora? Jak uzasadnić wynik?
2 lut 20:13
Adamm: 146−1=(143−1)(143+1)
teraz widzisz?
2 lut 20:14
Kasia: no dobrze ale o ile 14 do potęgi 3 jestem w stanie wymnożyć tak potem 2743 * 2745 to jedna
ciężko... da się rozpoznać liczbę pierwszą na podstawie tych dwóch czynników?
2 lut 20:17
Kasia: np. w ten sposób, że 2743 dzieli się przez 1, 2743 a 2745 dzieli się przez 1, 5, 2743 * 2745 −
może tak być?
2 lut 20:22
Kasia: i uzasadnienie, że liczba pierwsza dzieli się tylko przez 1 i samą siebie czyli 146−1 nie jest
liczbą pierwszą.
2 lut 20:24
Adamm: 146−1 dzieli się przez 143−1 − liczba różna od 146−1 i od 1
czyli nie jest pierwsza
nie trzeba nic liczyć, tylko dodajesz niepotrzebne rachunki
2 lut 20:40
the foxi:
albo:
41=4 − ostatnia cyfra − 4
42=16 − ostatnia cyfra − 6
43=64 − ostatnia cyfra − 4
44=256 − ostatnia cyfra − 6
45=1024 − ostatnia cyfra − 4
Łatwo zauważyć, że i w tym przypadku w liczbie 146 ostatnią cyfrą jest 6, a 6−1=5
skoro ostatnią cyfrą jest 5, to nie jest liczba pierwsza.
2 lut 20:45