Dwumian Newtona
laki: Dwumian Newtona
Witam, może ktoś nakierować jak tu znaleźć n?
Treść zadania: W rozwinięciu dwumianu (2+x)n współczynnik przy x3 równy jest 40. Znaleźć n.
2 lut 19:38
Satan: Może trójkątem Pascala?
2 lut 19:47
2 lut 20:00
laki: Próbowałem to zapisać jako (n!)/(3!(n−3)!)=40. Ale n wychodziło mi 7.2681
Teraz spróbuję rozpisać ten trójkąt Pascala
2 lut 20:00
laki: Skąd wziąłeś 5−3?
2 lut 20:01
laki: metodą prób i błędów czy jest jakiś sposób na to? bo tak od razu, to tego nie widzę
2 lut 20:09
laki: Może to ktoś wytłumaczyć ?
2 lut 20:24
Pytający:
2
nn(n−1)(n−2)=40*2
3*3!=2
7*3*5
Stąd jedyna możliwość to n=5, n−2=3. Sprawdzasz, równość faktycznie zachodzi.
2 lut 21:10
laki: Dziękuję
2 lut 21:21
Stud: Pytający,
możesz to trochę bardziej rozpisać, mam duży problem z tym przykładem
3 lut 20:53
Stud: albo ktokolwiek ?
3 lut 20:54
Pytający:
Łap:
| 2n | | n(n−1)(n−2)(n−3)! | |
| * |
| =5*23 |
| 23 | | 2*3*(n−3)! | |
2
nn(n−1)(n−2)=5*2
3*2
3*2*3
2
nn(n−1)(n−2)=2
7*3*5
3 lut 21:09
Stud: Dziękuję, a z jakiego założenia mam wiedzieć że to akurat 5 ? i skąd równanie n−2=3 ?
3 lut 21:13
Pytający:
Po lewej i po prawej stronie równania masz iloczyny. Po prawej masz rozłożone na czynniki
pierwsze. Znaczy jeśli jest rozwiązanie, to lewa strona też musi być podzielna przez 27,
przez 3 i przez 5. Oczywiście 2n nie jest podzielne przez 3 ani przez 5, stąd wniosek, że
n(n−1)(n−2) musi być podzielne przez 3*5. Jako że to trzy kolejne liczby naturalne, jedyna
potencjalna możliwość to 3,4,5.
3 lut 21:24
Stud: Dziękuję bardzo
3 lut 21:33
Pytający:
Proszę bardzo.
3 lut 21:39