Indukcja
Krzysiek60: Udowodnij indukcyjnie wzory
1−2 +3−.......+2n−1−2n= −n
1o sprawdzam dla n=1
L= 2*1−1−2= −1 P=−1
2o zalozenie indukcyjne n=k
1−2+3−..... +2k−1 − 2k= −k
3o korzystajac z zalozenia indukcyjnego sprzwdzam czy jest prawdziwy wzor dla n=k+1
1−2+3−....... +2k−1 −2k +2k+1 ? = −k+(−k+1)?
L= −k+ dalej nie piszse bo nie wyjdzie cos napisalem zle
2 lut 19:28
Krzysiek60: Cos przy n=k+1 zle napisalem
Tylko co ?
2 lut 20:19
qq: 30
1−2+3−....+2(k+1)−1−2(k+1)=−(k+1)
2 lut 21:24
qq: 1−2+3−...+2k−2k−2 = 1−2+3−..+2k−1−2k−1 = −k−1 = P
2 lut 21:27
qq: 30 dla k=k+1
2 lut 21:29
Krzysiek60: Dziekuje
2 lut 21:29