Całka oznaczona
Smazony: Witam, mam problem przy wyliczeniu takiej oto całki oznaczonej od −3 do 3:
∫2
√x2+y2dy
Próbowałem już wyliczyć ją przez podstawienie, również poprzez zamianę pierwiastka na potęgę,
ale wtedy wychodzi mi ciężkie do wyliczenia działanie przy wyliczaniu zakresu całki:
| 4 | | 4 | |
| (x2+32)3/2−[ |
| (x2+{−3}2)3/2] = ? |
| 3 | | 3 | |
2 lut 19:09
Mariusz:
Próbowałeś podstawienia
√x2+y2=t−y
2 lut 19:19
Smazony: Witaj, przepraszam ale nie do końca rozumiem jak to podstawienie zastosować.
Po "mojemu" przy podstawieniu za pierwiastek wychodzi po wyliczeniu pochodnej dość
skomplikowany wynik

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl?
2 lut 19:27
2 lut 19:36
Smazony: Dobra, próbuję to rozwiązać Eulerem, mam nadzieje że się uda
2 lut 20:05
Mariusz:
Uda się , po zastosowaniu tego podstawienia (pierwszego Eulera ) oraz liniowości
dostaniesz całkę z potęgi czyli coś co można liczyć w pamięci
Zastosowanie drugiego podstawienia Eulera √x2+y2=yt+x
wymagałoby zastosowania wzoru Ostrogradskiego na wydzielenie części wymiernej całki
albo pewnych redukcji więc pierwsze podstawienie Eulera będzie lepszym pomysłem
To co wygrzebałeś to gotowy wynik całki nieoznaczonej więc wątpię aby ci zaakceptowali
3 lut 02:12
Mariusz:
Jak to podstawienie zastosować ?
√x2+y2=t−y
Wyznaszasz z powyższego y jako funkcję zmiennej t
Różniczkujesz funkcję y(t)
Przedstawiasz √x2+y2 jako funkcję zmiennej t
Wstawiasz wszystko do całki
Jeśli chodzi o pomysł na całki
∫R(x,√ax2+bx+c)dx
to gdy a>0
stosujesz podstawienie
√ax2+bx+c=t−√ax
gdy a<0 to
możesz założyć że b2−4ac>0 ,
w przeciwnym razie trójmian kwadratowy przyjmowałby tylko wartości ujemne
i musielibyśmy wejść w zespolone
Przedstawiasz trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej i stosujesz podstawienie
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
Jest jeszcze jedno podstawienie które czasem daje całkę która wymaga nieco mniej obliczeń
√ax2+bx+c=xt+√c , gdy c>0
3 lut 02:27