Rozwiaz rownanie
Krzych Szymon: Rozwiaz rownanie w liczbach calkowitych
x3+3x2+3x+7=xy+2y
Wyszlo mi cos w stylu
x(x+2)2−x+y(x+2)=−6 i nie wiem co dalej
2 lut 18:32
karty do gry : y(x+2) = x
3 + 3x
2 + 3x + 7
Dla x = −2 równanie jest sprzeczne
Dla x ≠ − 2
| | x3 + 3x2 + 3x + 7 | | x3 + 8 | | 3(x2 + x −2) | | 5 | |
y = |
| = |
| + |
| + |
| |
| | x + 2 | | x + 2 | | x + 2 | | x+2 | |
2 lut 18:37
Krzych Szymon: No ale podstawiajac y dojdziemy przeciez do poprzedniej postaci
2 lut 18:39
Mariusz:
x3+8 można rozłożyć ze wzoru skróconego mnożenia i ładnie się skróci
(x+x−2) można rozłożyć na (x+2)(x−1) i też ładnie się skróci
Mamy zatem takie możliwości
x+2=1
x+2=−1
x+2=5
x+2=−5
2 lut 18:43