Dowód stereometria
Kasia: wykaz że objetosc kuli wpisanej w stozek nie przewyzsza polowy objętości tego stożka
2 lut 18:27
wmboczek: r3/(R2H)<1/8
stosunek wyrazimy kątami α i 2α
tg3α/tg2α=0.5(tg2α−tg4α)
Pochodna
max w +/−√2/2, min w 0
max=1/8
2 lut 21:47
Kasia: Mogę prosić o trochę mniej skrótowy zapis?
2 lut 23:20
Kasia: | | rH | |
Wyraziłam promień kuli za pomocą promienia stożka i jego wysokosci: R= |
| i |
| | r + √H2+r2 | |
teraz mam nierówność z dwiema niewiadomymi, jedna traktuje jako parametr. Nie wiem, czy to mi
coś da, może pomysł z kątami jest lepszy. Ktoś zerknie?
3 lut 10:13
wmboczek: też próbowałem z R,r,H ale przy próbie zapisu odechciało mi się
kąty dają zwarty zapis, a z wykorzystaniem wzoru na tg2α mamy prostą funkcję
musisz zapisać stosunek Vs/Vk z niewiadomą r i stałą H, policzyć pochodną i wyznaczyć max
r=f(H) i dla tych danych obliczyć max stosunek
3 lut 10:50