Rownanie logarytmiczne z funkcjami trygonometrycznymi
Kuba: Jak doprowadzić coś takiego do rozwiązywalnej postaci?
4log[16](cos(2x))+2log[4](sin(x))+log[2](sin(x))+3=0
2 lut 18:06
PW: Logarytm o podstawie 16 trzeba zapisać jako
log−{16}
− bez odstępu przed "{16}".
logarytm o podstawie 4 jako
log−4.
Podkreślnik obniża następujący po nim znak albo grupę znaków ujętych w nawiasy { }.
Zapisz poprawnie, to o wiele szybciej dostaniesz odpowiedź.
2 lut 18:19
Kuba: 4log16(cos(2x))+2log4(sin(x))+log2(sin(x))+3=0
2 lut 18:24
2 lut 18:36
Mila:
16,4 ,2 to podstawy logarytmów ?
2 lut 18:39
Mila:
1)
Z.
cos(2x)>0 i sinx>0⇔
| | π | | 3π | |
0+2kπ<x< |
| +2kπ lub |
| +2kπ<x<π+2kπ |
| | 4 | | 4 | |
2)
| | log2 (cos2x) | | log2(cos2x) | |
log16(cos2x)= |
| = |
| |
| | log2(16) | | 4 | |
| | log2(sinx) | | log2(sinx) | |
log4(sinx)= |
| = |
| |
| | log24 | | 2 | |
3) po wstawieniu do równania :
log
2(cos2x)+log
2(sinx)+log
2(sinx)+3=0
log
2( cos(2x)*sin
2x)=−3
−3=log
2 2
−3
rozwiązuj dalej sam
2 lut 19:02
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Teraz kolego zgodnie ze wskazowka PW 1 i 2 logarytm zamiem na logarytm przy podstawei 2
2 lut 19:02