Równanie
.: Równanie rozwiązać
x2 +5|x|+4=0
2 lut 17:49
PW:
(1) |x|2−5|x|+4=0
jest równanie kwadratowym
(2) t2−5t+4=0, t≥0
− szukamy nieujemnych rozwiązań równania (1).
2 lut 17:53
PW: Korekta
− szukamy nieujemnych rozwiązań równania (2).
2 lut 17:54
PW: I jeszcze zamieniłem "+" na "−" w obydwu równaniach − to już napiszę od nowa.
(1) |x|2+5|x|+4=0
jest równanie kwadratowym
(2) t2+5t+4=0, t≥0
− szukamy nieujemnych rozwiązań równania (2).
2 lut 17:56
PW: A najlepiej uruchomić myślenie zamiast rutyny (ta kąśliwa uwaga to do mnie samego). Lewa strona
równania jest dodatnia, więc rozwiązań nie ma.
2 lut 18:06
Eta:
Tu ładnie też widać

(|x|+1)(|x|+4)=0 −−−− równanie sprzeczne
2 lut 22:34