Funkcja kwadratowa
Liwiaa: Napisz wzór funkcji kwadratowej f,o której wiesz że:
a) jej miejsce zerowe to −3 i 2 i f(0)=−2
b) w paraboli będącej wykresem funkcji ma współrzędne W(−2,3) a jedno miejsce zerowe jest równe
3
2 lut 17:33
Blee:
Milus ... odwrotnie −−−− a na plusie winno byc
(b) bez dodatkowego warunku jest nieskonczenie wiele takich parabol
2 lut 17:46
Mila:

b) W(−2,3)
f(3)=0
f(x)=a*(x+2)
2+3 postać kanoniczna
f(3)=0=a*(3+2)
2+3
25a+3=0
25a=−3
2 lut 17:51
Mila:

Dziękuję
Arturku. Pozdrawiam

w (a) Powinno być:
a) f(x)=a*(x+3)*(x−2) postać iloczynowa
f(0)=−2=a*(0+3)*(0−2)
3a*(−2)=−2
| | 1 | |
f(x)= |
| *(x+3)*(x−2) postać iloczynowa |
| | 3 | |
2 lut 17:57