Funkcja kwadratowa
Liwiaa: Wykres funkcji kwadratowej f(x)=ax2+bx+1 jest symetryczny względem prostej x=4 a wartosc
najmniejsza funkcji jest równa (−2).Napisz równanie tej funkcji w postaci ogólnej.
2 lut 17:30
Blee:
xwierzcholka = 4
ywierzcholka = −2
oraz a > 0
Tyle wiemy z tresci zadania i to wysatrczy do wyznaczenia a i b
2 lut 17:32
Liwiaa: A możesz je Wyznaczyć?.
2 lut 17:34
Eta:
| | −b | |
x=p=xw= |
| = 4 ⇒ 8a= −b |
| | 2a | |
y
w=q=−2 i x
w= 4
to f(4)= −2 ⇒ −2=16a+4b+1 ⇒ 16a+4b= −3 ⇒ −2b+4b= −3 ⇒ b= −3/2 to a=3/16
===============
2 lut 22:48