Wyznacz okres podstawowy
Math: Wyznacz okres podstawowy funkcji sin2x
2 lut 17:24
Math: sin2(2x) miało być
2 lut 17:24
Adamm: | | 1−cos(4x) | |
sin2(2x)= |
| − ta funkcja wiadomo jaki ma okres podstawowy |
| | 2 | |
2 lut 17:27
Math: Dzięki
2 lut 17:45
Mariusz:
cos(4(x+T))=cos(4x)
cos(4x+4T)−cos(4x)=0
| | 4x+4T+4x | | 4x+4T−4x | |
−2sin( |
| )sin( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
−2sin(4x+2T)sin(2T)=0
sin(2T)=0
2T=kπ k∊ℤ
2 lut 19:02
Mariusz:
sin
2(2(x+T))=sin
2(2x)
sin
2(2(x+T))−sin
2(2x)=0
Wzór skróconego mnożenia na różnicę kwadratów
(sin(2(x+T))−sin(2x))(sin(2(x+T))+sin(2x))=0
sin(2(x+T))−sin(2x)=0
| | 2x+2T−2x | | 2x+2T+2x | |
2sin( |
| )cos( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
2sin(T)cos(2x+T)=0
T=kπ
sin(2(x+T))+sin(2x)=0
| | 2x+2T+2x | |
2sin( |
| )cos(U{2x+2T−2x}{2)=0 |
| | 2 | |
2sin(2x+T)cos(T)=0
2 lut 19:13