matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kaczor:
Jeszczy tylko to i daje Wam spokój
Oblicz: 3x(x
2
-4x)-(x
2
-4x)
2
=0
12 lis 20:23
Mycha:
(x
2
-4x)(3x-x
2
+4x)=0 x
2
(x-4)(-x+7)=0 x=0 lub x=4 lub x=7
12 lis 20:36
coco:
Kaczorku zameczysz mnie
wyłączasz (x
2
-4x ) ( 3x - ( x
2
- 4x)) = x (x-4) ( 7x - x
2
) = = x (x -4) x ( 7 - x) = x
2
( x-4)( 7 - x) =0 x = 0 ---pierw. podwójny x = 4 x = 7
12 lis 20:42