Wektory
Scyzoryk: lin{[1,3,2,1],[2,1,3,2]}=lin{[1,8,3,1],[3,−1,4,3]}
proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, jak się za to zabrać?
2 lut 16:21
jc: Ostatnie współrzędne równe są pierwszym (nie mają dla nas znaczenia).
Sprawdźmy, czy pierwszy wektor z drugiego zbioru da się wyrazić przez wektory
z pierwszego zbioru.
x+2y=1
3x+y=8
2x+3y=3
x+2y=1
−5y=5
−y=1
...
Pierwszy się da, a drugi?
x+2y=3
3x+y=−1
2x+3y=4
x+2y=3
−5y=−10
−y=−2
...
Drugi też. A ponieważ ... więc obie przestrzenie są równe.
2 lut 16:42
Scyzoryk: Dziękuję za odpowiedz!
2 lut 17:34