matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
B.:
bardzo proszę o wytłumaczenie w jaki sposób należy rozwiązać te dwa przykłady: 16x
4
+4x
3
+4x+1=0 16x
4
+4x
3
+4x+1≥0
2 lut 16:12
Adamm:
16x
4
+4x
3
+4x+1=0 4x
3
(4x+1)+4x+1=0 4x+1=0 lub 4x
3
+1=0 x=−1/4 lub x=−1/
3
√
4
2 lut 16:18