Optymalizacyjne
dede: Jaka najmniejszą wartość może przyjąć suma kwadratów odległości od punktu (2,2) do dwóch
punktów na paraboli y=x2 symetrycznych względem osi rzędnych?
2 lut 14:46
Blee:
Szukasz minimum funkcji g(x) = (x−2)2 + (x2−2)2
2 lut 15:01
dede: Mógłbyś rozjaśnić, skąd ta funkcja?
2 lut 15:06
Blee:
Ja calkowicie o czym innym myslalem.
Przeczytaj jeszcze raz tresc zadania i sprawdz czy aby na pewno jest dobra.
Jezeli tak to szukasz punktu z paraboli ktory jest najblizej punktu (2,2).
Najmniejsza suma kwadratow odleglosci dwoch (dowolnych) punktow bedzie wtedy gdy oba te punktu
ty boeda wlasnie TEN ktory wyliczyles
2 lut 15:11
Adamm: (x, x2) oraz (−x, x2)
y=(x−2)2+(x2−2)2+(x+2)2+(x2−2)2
taka jest raczej funkcja
2 lut 15:13
Blee:
Od punktu 2,2

A w zyciu ... wrzucenie czegos z ujemnej czesci osi OX tylko Ci zawyzy sume
kwadratow
2 lut 15:21
Adamm: przeczytaj jeszcze raz treść Blee
2 lut 15:23
Blee: Kurwa ... kiedy ja sie musze w koncu czyatac caly post nim zaczne odpisywac
2 lut 15:25