Pochodna
dede: Niech f będzie dana wzorem (opisana dwoma przepisami w zależności od dziedziny): f(x)= {arctg
x + 2x − π4 x dla x≥0 lub (1+ln2 − π4 )x + 1 dla x<0. Oblicz (f−1)' (2)
2 lut 12:18
Blee:
No to liczysz pochodne dla kazdej z tych funkcji z osoba.
Sprawdzasz czy wartosc pochodnej jednej i drugiej 'podfunkcji' dla x=0 ma taka sama wartosc ...
jezeli nie to w x=0 pochodna funkcji f(x) nie bedzie istniec
2 lut 12:26
dede: Ale tu mam do policzenia pochodną funkcji odwrotnej. Jak policzę pochodną dla dwóch przepisów i
jej wartość w 0, to jak potem znaleźć x0 by skorzystać z tw.o pochodnej funkcji odwrotnej?
w treści mam podane, że y0 = 2
2 lut 13:12
dede: up
2 lut 14:23