Wyznacz zbiór wartości
Math: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = 1/ (|x| −1)
2 lut 12:07
Blee:
Dla |x| ≥ 2 zbiorem wartosci bedzie przedzial (0,1>
Dla |x| ∊ (1,2) bedziesz mial zbior (1, +∞)
Dla x ∊ (−1,1) bedziesz mial zbior (−∞,−1)
I skladasz to w calosc.
2 lut 12:15
Janek191:
x ≠ −1 i x ≠ 1
| | 1 | |
Dla x < 0 i x ≠ − 1 f(x) = |
| |
| | − x − 1 | |
| | 1 | |
Dla x ≥ 0 i x ≠ 1 f(x) = |
| |
| | x − 1 | |
2 lut 12:19
Math: Hmm powinno wyjść (−∞, 1] u (0, +∞). Narysowałem sobie wykres licząc granice i część (0, +∞)
jest wyraźna, nie wiem jak dojść do tej pierwszej.
2 lut 12:21
Blee:
Napisalem ci ktora czesc odpowiada za ta czesc.
Tylko popelnilem blad niedomykajac przedzialu przy −1
2 lut 12:24
Math: Tak ale jak ZW został wyliczony dla przedziału x ∊ (−1,1)?
2 lut 12:26
Blee:
Janek podal Ci jak wyglada postac funkcji ... narysuj ja w danych przedzialach i wszystko
bedzie jasne
2 lut 12:27
Math: ok dzięki
2 lut 12:29
Eta:

1/ rysujesz wykres
| | 1 | |
2/ wykres y= |
| powstaje przez |
| | |x|−1 | |
odbicie względem osi Oy części wykresu po prawej na lewą
wraz z wykresem po prawej
ZW= (−
∞, −1> U( 0,
∞)
2 lut 12:32
Eta:
Ooo... sorry uciekła zielona część

Ma być na gałęzi hiperboli po prawej
2 lut 12:34
Math: dziękuję
2 lut 13:12