Indukcja nierownosci
Krzysiek60: Udowodnimy indukcyjnie nierownosc n2≥n n∊N
1o n=0 02=0
2o Zalozenie indukcyjne k2≥k ( nierownosc jest prawdziwa dla n=k
30 Korzystajac z zalozenia indukcyjnego udowadniam wzor dla n=k+1
(k+1)2= k2+2k+1≥k+2k+1 ≥k+1 po wykorzystaniu zalozenia indukcyjnego
Nie rozuniem skad to na czerwono
W ogole tych nieronosci nie bardzo rozumiem
2 lut 11:15
iteRacj@: witaj!
zaczynamy od założenia indukcyjnego
k2≥k /// dodajemy stronami 2k+1
k2+(2k+1)≥k+(2k+1)
teraz lewą stronę zastępujemy, stosując wzór skróconego mnożenia (k+1)2= k2+2k+1
(k+1)2≥k+2k+1
zauważamy, że dla każdego k∊N k≥0 oraz 2k≥0
2k≥0 //// dodajemy stronami k+1
2k+(k+1)≥0+(k+1)
czyli k+2k+1≥k+1
stąd
(k+1)2≥k+2k+1≥k+1
oraz (k+1)2≥k+1 i to jest teza indukcyjna
2 lut 11:39
PW: Krzysiek60, a nie szkoda czasu na oczywistości?
n≥1
i po pomnożeniu stronami przez dodatnie n
n2≥n;
jeżeli 0∊N, to sprawdzić bezpośrednio.
Jeżeli to miało być ćwiczenie na zastosowanie zasady indukcji, to marnie wymyślone, nie stosuje
się trudnego aparatu do dowodzenia oczywistości.
2 lut 11:43
Krzysiek60: dziekuje
iteRacj@
PW to Anusiak a Ty go nie lubisz
2 lut 12:38