nierówność logarytmiczna
Robert: log3(x2−5x+6)<6
2 lut 10:46
Robert: log3(x2−5x+6)<0
poprawiam przykład
proszę o rozwiązanie
2 lut 10:47
Blee:
Zalozenia

A pozniej: x
2 − 5x + 6 < 1
2 lut 10:57
Krzysiek60: x2−5x+6>0 dla Ciebie
Z definicji logarytmu
30<x2−5x+6
1<x2−5x+6
0<x2−5x+5
x2−5x+5>0
dokoncz i sprawdz z dziedzina
2 lut 10:59
Blee:
Krzysiek −−−− odwrociles znak nierownosci
2 lut 11:00
Krzysiek60: Wiem i wlasnie mialem pisac . Przepraszam
2 lut 11:01
Krzysiek60: Udowodnimy indukcyjnie nierownosc n2≥n (n∊N
10 n=0 02=0
2o Zalozenie indukcyjne k2≥k (nierownosc prawdziwz dla n=k
30 korzystam z alozenia indukcyjnego i udowadniam ze wzor zachodzi dla n=k+1
(k+1)2= k2+2k+1≥k+2k+1 ≥k+1
Nie rozumiem tych nierownosci
Czemu tak na czerwono jest zapisane ? Nie rozumiem tego
2 lut 11:09
Krzysiek60: Nie tutaj mialem zapisac

To mialobyc nowe zadanie
2 lut 11:10
Robert: jakie założenia? bo mi tylko przychodzi do głowy 3>0
i jest tu jakieś rozwiązanie bo juz nie wiem czy sa tu rozwiazywane 2 zadania czy tylko moje
2 lut 11:31
Blee:
Liczba logarytmowana musi byc wieksza od 0
2 lut 11:44