równanie trygonometryczne
Robert: Prosiłbym o podanie wzoru trygonometrycznego z jakiego zostanie to przekształcone
3sinx=2cos2x
2 lut 10:10
Vobro: Chcesz rozwiązać równanie ?
To po prostu cos
2x+sin
2=1 <− jedynka trygonometryczna i z tego masz:
cos
2x=1−sin
2x
2 lut 10:13
Krzysiek60: np cos2x= 1−sin2x
2 lut 10:14
Robert: a jak to dalej rozwiązać?
2 lut 10:45
Krzysiek60: 3sin(x)−2(1−sin
2(x))=0
3sinx−2+2sin
2x=0
2sin
2x+3sinx−2=0
Δ=25
sinx
1= −2 (odpada
| | 1 | |
sinx2= − |
| to jest dobre wiec |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x2= − |
| +2kπ lub x2= π−(− |
| )+2kπ |
| | 3 | | 3 | |
2 lut 10:53