równanie i nierówność logarytmiczne/a
Robert:
2 lut 10:09
Blee:
Zalozenia ....
Rownosc:
log10(x+1) = −log10x
log10(x+1) = log10(1/x)
x+1 = 1/x
I rozwiazujesz
Nierownosc analogicznie ale trzeba rozpatrzec dwa przypadki (x>10 i x<10)
2 lut 11:58
PW: Dziedzina:
Liczby logarytmowane muszą być dodatnie, a więc
x+1>0 i x>0,
to znaczy x>0.
Mianownik nie może mieć wartości 0, a więc logx≠0, czyli x≠1.
Dziedziną równania są zatem x∊(0,1)∪(1,∞).
Dalej łatwo − dodajemy 1 do obu stron, wspólny mianownik itd.
2 lut 12:00
Blee:
PW ... jeszcze mianownik rozny od 0
2 lut 12:11
Blee: Dobra ... nie bylo tematu
2 lut 12:11
Robert: (odp do PW)
Nic nie rozumiem, czyli rozwiązaniem tego równania jest x∊(0,1)∪(1,∞)?
Czy jeszcze trzeba dodawac jakies 1.
(odp do Blee)
Dlaczego to rownanie moglismy rozibc na takie 2 rozne i dlaczego akurat tak?
3 lut 16:57