Przekształcenie nierówności
NJ: Witam,
czy mógłbym prosić o przekształcenie krok po kroku poniższej nierówności tak, żeby uzyskać
zależność dla x (np. x ≤ ... lub x ≥ ...) ?
2 lut 02:12
Adam0: (P/g)(1/(x−2d))≤k
założenie, g≠0, x≠2d
(P/g)(x−2d)≤k(x−2d)2
0≤k(x−2d)2−(P/g)(x−2d)
0≤(x−2d)(k(x−2d)−P/g)
teraz mamy parę przypadków
albo może być k=0, i to osobno
albo k≠0 i wtedy
0≤(x−2d)(x−2d−P/(kg))
i teraz w zależności od tego czy 2d<2d+P/(kg) czy może = czy >
mamy 3 możliwości
na przykład dla 2d<2d+P/(kg)
x≤2d lub x≥2d+P/kg
dla = mamy x∊ℛ
a dla > mamy
x≤2d+P/(kg) lub x≥2d
ponieważ mamy strasznie mało tych założeń o parametrach, to też nie wiadomo czego
się spodziewać
2 lut 03:15
Adam0: aha
i zapomniałem że k może być ujemne, gdyby było to trzeba byłoby zmienić znak
czyli mamy jeszcze więcej przypadków niż myślałem
2 lut 03:16
NJ: Wszystko jest dodatnie

Dziękuję bardzo
2 lut 10:55
NJ: Czyli wynik:
jest nieprawidłowy ? Wiedząc, że wszystko jest dodatnie jeden inżynier tak obliczył.
2 lut 11:14