matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Kamil:
Witam, Ma ktoś jakiś pomysł na tę całkę? Wiem że można na ułamki proste, ale coś czuję że można przez podstawienie.
x
2
+x−1
∫
x
4
−1
2 lut 00:36
jc:
Nie jest tak strasznie.
1
1
2x
2x
... =
+
(
−
)
x
2
+1
4
x
2
−1
x
2
+1
Teraz bez trudu scałkujesz.
2 lut 00:46
Kamil:
dzięki
2 lut 00:48
Mariusz:
x
2
+x−1
x
2
−1
x
∫
dx=∫
dx+∫
dx
x
4
−1
x
4
−1
x
4
−1
dx
x
=∫
+∫
dx
x
2
+1
x
4
−1
x
∫
dx
x
4
−1
t=x
2
dt=2xdx
1
dt=xdx
2
1
1
∫
dt
2
t
2
−1
Ten rozkład wymaga już tylko dwóch współczynników a nie czterech
2 lut 07:44