nierówność
słonik: 1.Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich a,b,c spełniających warunek
a+b+c=1, prawdziwa jest nierówność 1a + 1b + 1c⩾9
1 lut 22:56
adam: nierówność między średnią arytmetyczną a harmoniczną
1 lut 22:59
Adam0: v=(√a, √b, √c), w=(1/√a, 1/√b, 1/√c)
nierówność Schwarza
(v•v)(w•w)≥|(w•v)|2
(a+b+c)(1/a+1/b+1/c)≥9
1 lut 23:03
słonik: może jestem za głupi...ale mogli byście rozpisać mi krok po kroku?
1 lut 23:10
Adam0: mamy 2 wektory w R3, funkcję • nazywaną iloczynem skalarnym R3xR3→R zdefiniowaną wzorem
(x1, x2, x3)•(y1, y2, y3)=x1y1+x2y2+x3y3
oraz twierdzenie o nazwie "nierówność Schwarza" które mówi że taka nierówność jak
powyżej zachodzi
1 lut 23:14
Mila:
a>0 i b>0 i c>0
a+b+c=1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
L=(a+b+c)*( |
| + |
| + |
| )= |
| | a | | b | | c | |
| | a | | a | | b | | b | | c | | c | |
=1+ |
| + |
| + |
| +1+ |
| + |
| + |
| +1= porządkujemy odpowiednio: |
| | b | | c | | a | | c | | a | | b | |
| | a | | b | | a | | c | | b | | c | |
=3+( |
| + |
| )+( |
| + |
| )+( |
| + |
| )≥3+2+2+2=9 |
| | b | | a | | c | | a | | c | | b | |
cnw
1 lut 23:14
słonik: Dziękuję bardzo....jak na moje zdolności poznawcze rozwiązanie z przekrztałceniami bardziej
mnie przekonuje
1 lut 23:16
słonik: wektory w 3d mnie przerastają
1 lut 23:17
Adam0: no trudno, nie ma ludzi idealnych
1 lut 23:18
słonik: a skąd wynika ab+ba≥2
1 lut 23:23
iteRacj@:
@
Adam0 ani wiedza o wektorach w R
3 ani o nierówności Schwarza nie przybliży człowieka do
bycia idelanym, skąd taki pomysł?
1 lut 23:27
słonik: odnośnie nierówności już nieważne
1 lut 23:30
iteRacj@: ale bycie idealnym nadal może być celem...
1 lut 23:32
Adam0: cóż, moja definicja człowieka idealnego widocznie jest inna
1 lut 23:39
Eta:
1 lut 23:40
iteRacj@: 
warto mieć cele i je realizować
a każdy ma inne, ale tak jest lepiej
1 lut 23:44