Prawdopodobienstwo
Skipper11: Zmienna losowa dyskretna przyjmuje dwie wartości x
1=0 , x
2=1.
Wartość oczekiwana zmiennej x wynosi E[x]=0,1.
Jakie są prawdopodobieństwa (p
1, p
2) otrzymania wartości x
1 , x
2?
Z góry dzięki za odpowiedź
1 lut 22:43
Skipper11: Up
2 lut 10:26
Blee:
Skoro EX = p*0 + (1−p)*1 = 0.1 to. (1−p) = 0.1 czyli p = 0.9
2 lut 10:34
Skipper11: Zatem p2 =0.9, a p1=0.1 reasumując?
2 lut 11:04
Blee:
Raczej na odwrot.
p1 odnosi sie do x1=0 czyli u mnie p = p1 ; (1−p) = p2
2 lut 11:45
Skipper11: Ach, okej. Dzięki jeszcze raz
2 lut 13:07