Zadanie
Adam: Cześć. Mógłby ktoś sprawdzić czy moje rozwiązanie płaszczyzny stycznej do powierzchni jest
poprawne? Niestety nie mam odpowiedzi.
| | x | |
Zadanie: Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do powierzchni f(x,y)=arctg |
| w punkcie, |
| | y | |
| | −t | | t | |
w którym jest ona prostopadła do prostej x= |
| , y= |
| , z=t , t∊R. |
| | 2 | | 2 | |
https://i.imgur.com/gsCZKbS.jpg
Z góry dziękuję
1 lut 22:40
Adam0: x2=y
x=√y ?
1 lut 22:49
Adam: Niestety nie rozumiem do którego miejsca nawiązujesz.
1 lut 22:50
Adam0: 2y=x2+y2
2x=x2+y2
x=y
x=y=0 lub x=y=1
wyszło dobrze, ale zrobione źle
chodzi mi tylko o układ równań z pochodnych
1 lut 22:50
Adam0: dokładnie to
2y=x2+y2 ⇒ x=√2y−y2
1 lut 22:51
Adam: Z pierwszego równania wyznaczyłem x, który podstawiłem do drugiego równania. Zaraz się
przypatrzę Twojemu rozwiązaniu.
1 lut 22:52
Adam0: ja wszystko rozumiem co zrobiłeś
tylko wskazuję ci gdzie jest błąd w rozumowaniu
1 lut 22:52
Adam: Ok, dziękuję bardzo. Reszta wydaje się poprawna?
1 lut 22:53
Adam0: tak, reszta jest w porządku
chociaż zaznaczyłbym już na początku że dziedzina to ℛ2\ℛx{0}
1 lut 22:57
Adam: Super, dziękuję bardzo. Faktycznie, powinienem napisać dziedzinę na początku bo mimo, że jej
nie zdefiniowałem jedno rozwiązanie zaznaczyłem jako nie należące do dziedziny.
1 lut 22:59