geometria
pk: Wyznacz wartości parametru a, dla których prosta y = ax jest styczna do okręgu o równaniu
(x − 3)2 + y2 = 5.
Przyda się każda pomoc.
5 lut 17:59
Godzio: (x−3)
2 + y
2 =5
y = ax
sp. 1
x
2 − 6x + 9 + a
2x
2 = 5
(1+a
2)x
2 − 6x + 4 = 0
Δ=36 − 16(1+a
2) = 36 − 16 − 16a
2 = 20 − 16a
2
20 − 16a
2 = 0
−16a
2 = −20
sp. 2
odległość środka okręgu od prostej mus byc rowna promieniowi
S(3,0)
−ax+y = 0
| | 3a | |
d = U{−3a + 0 + 0|}{√a2 + 12 = |
|
|
| | √a2+1 | |
3a =
√5a2+5 /
2
9a
2 = 5a
2 +5
4a
2 = 5
5 lut 18:49
Paula: a2=5/4
ma dwa rozwiązania!
a= √5/2 oraz a= −√5/2
14 kwi 20:55