okrąg wpisany i opisany
Partycja: Środek okręgu wpisango w trapez prostokątny znajduje się w odległości 24 i 32 od końców
dłuższego ramienia trapezu.
Oblicz pole trapezu.
1 lut 21:37
Mila:

1)
c
2=24
2+32
2=1600
c=40
20r=384
r=19.2
2)
h=d=2*19.2=38,4
a+b=h+c=38,4+40
1 lut 21:53
Partycja: dzięki wielkie
1 lut 21:57
Satan: Milu, mogłabyś mi powiedzieć skąd wniosek, że ΔBOC jest prostokątny? Jakieś zaćmienie
mam
1 lut 22:00
Eta:

x+y=
√242+322= 40
P(ABCD) = 2r
2+2P
1+2P
2 =2r
2+rx+ry = 2r
2+r(x+y) = 2r
2+40r=2r(r+40)
P=..............
1 lut 22:14
Mila:
Satan Patrz na rysunek 21:53
∡B+∡C=180
środek okręgu wpisanego w trapez leży na przecięciu dwusiecznych kątów wewnętrznych
∡COB=90
o z sumy katów w ΔCOB
1 lut 22:16
Eta:
Janek ?
1 lut 22:16
Eta:

2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o
wniosek......
1 lut 22:20
Satan: Milu, tak coś myślałem, ale lepiej się upewnić. Dziękuję
1 lut 22:20