trójkąt na płaszczyźnie kartezjańskiej
Miniglef: Trójkąt ABC w którym |AC|=|BC| i znamy jego dwa punkty A=(2,3) i B=(5,4) jest równoramienny.
Oblicz współrzędne wierzchołka C tego trójkąta wiedząc, że wierzchołek C leży na:
a) osi x
b) osi y
1 lut 20:29
Janek191:

a)
Środek odcinka AB
S = ( 3,5 ; 3,5)
Prosta AB
| | 1 | | 1 | | 7 | |
3 = |
| *2 + b ⇒ b = 2 |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Prosta prostopadła przechodząca przez S:
y = − 3 x + k S = ( 3,5 ; 3,5)
3,5 = −3*3,5 + k
14 = k
y = −3 x + 14
oraz y = 0
−3 x + 14 = 0
−3 x = − 14
===============
1 lut 20:39
Janek191:
b) y = −3 x + 14
x = 0
więc
y = 14
C = ( 0, 14)
============
1 lut 20:42
Krzysiek60:

a) wierzcholek C na osi OX
napisac rownanie wysokosci CD i jej punkt przeciecia z osia OX wyznaczy wierzcholek C
To jest szkic do zadania (nie dokladny rysunek ) ma pokazac o co kaman
1 lut 20:44
Janek191:
Pozdrowienia dla Krzyśka60:
1 lut 20:45
Miniglef: Ok, a czy mogę w obu przypadkach skorzystać ze wzoru na długość odcinka AC i BC i to co mi
wyjdzie do siebie przyrównać? W tym wypadku w punkcie otrzymałam:
a) xc=4 i 2/3, czyli razem wierzchołek C=(4 i 2/3, 0)
b) yc=4, czyli razem wierzchołek C= (0,4)
1 lut 20:46
Krzysiek60: Dobry wieczor
Janek191 Pozdrawiam rowniez
1 lut 20:46
Janek191:
a) Tak

b) Nie może być y
c = 4
1 lut 20:54
Krzysiek60: w b) nieprawda ze dla C=(0.4) AB=BC
1 lut 20:55
Miniglef: A poprawka, tym moim sposobem wyszło mi w punkcie b yc = 14. Czyli inny sposób, ale wynik jak u
Ciebie

dziękuję bardzo!
1 lut 20:57
Janek191:
a)
C = ( x, 0)
I AC I2 = I BC I2
b) C = ( 0, y)
I AC I2 = I BC I2
y = 14
1 lut 20:59
Miniglef: tak, tak właśnie zrobiłam od razu i wydaje mi się, ze jest to lepszy sposób, bo krótszy i
łatwiej go wytłumaczyć. Tylko w obliczeniach się pomyliłam i zamiast 14 miałam 4. Ale jest
git
1 lut 21:06
Janek191:
1 lut 21:17