Prawdopodobieństwo
Aleks: Cześć.
https://www.zadania.info/9915946
I sposób, 3 linijka
"Warunek |k − l| = 2 oznacza, że liczby są odległe o 2. Powinno być jasne, że liczba
możliwości
wyboru k dla ustalonego l zależy od tego, czy l jest blisko końca.
Dokładniej rzecz biorąc, jeżeli l ∈ {1,2,n − 1,n } to istnieje tylko jedno k .
W przeciwnym przypadku są dwie możliwe wartości k . Zatem jest:
4 + (n − 4) ⋅2 = 2n − 4"
Potrafi mi ktoś to wyjaśnij? czemu akurat 4 + (n − 4) ⋅2 = 2n − 4 ?
1 lut 19:00
t: (1) l ∊ {1, 2, n − 1, n } (mamy 4 przypadki, gdzie istnieje tylko jedno k)
Więc na tym etapie nasze "szczęśliwe zdarzenie" |A| = 4 + ...
(2) "w przeciwnym wypadku są dwie możliwe wartości k", czyli ze zbioru, w którym szukamy
musimy usunąć przypadki z (1), więc (n − 4), a że są dwa sposoby wyboru: 2 * (n − 4)
(3) Ostatecznie |A| = 4 + (n − 4) * 2
1 lut 21:58