Szereg
dede: Wyznacz rozwinięcie w szereg Taylora w punkcie x0 = 0 i oblicz promień zbieżności szeregu.
Wyszło mi takie rozwinięcie: 13 − x39 + ... Czy da się coś z tym zrobić? Jak
obliczyć promień zbieżności? Znam wzór, problem leży w jego zastosowaniu tutaj.
1 lut 18:09
Adam0: pokaż funkcję
1 lut 18:18
dede: Sorry, zagapilem się, f(x)= 13+x3
1 lut 18:19
Adam0: no to tak
1/3 wyciągamy przez i rozwijamy 1/(1−(−x3/3))
i ten szereg jest zbieżny dla |−x3/3|<1 ⇔ |x|<3√3
1 lut 18:25
dede: Adamie, nie rozumiem Twojego zapisu, mógłbyś wytłumaczyć, skąd się to wzięło? To rozwinięcie da
się zapisać za pomocą wzoru, żeby łatwiej było widać jak policzyć promień zbieżności?
1 lut 18:36
Adam0: masz 1/(1−x)=1+x+x2+...
klasyczny wzór znany z liceum
zbieżność dla |x|<1
1 lut 18:40
dede: Teraz już łapię, dzięki!
1 lut 18:45