odpowiedź uzasadnij
alinka: Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 108 . Pole
powierzchni bocznej tego ostrosłupa jest dwa razy większe od pola powierzchni jego podstawy.
Wówczas:
A. objętość tego ostrosłupa jest równa ............
B. krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod kątem ..... o
mierze
C. ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod kątem .....
. o mierze
D. krawędź boczna tego ostrosłupa ma długość ...........
odpowiedź uzasadnij
1 lut 17:40
emeryt 75: 108:3=36− Pp ⇒a=6, Pb= 2*36=72, 72:4=18 − PΔ, 0,5*6*h=18⇒h=6 wysokość ściany bocznej,
H2+32=62 ⇒H2=36−9=27⇒H=√27=3√3 , V=1/3 *36*3√3=..., b2=32+62 ⇒b2=45 ⇒
b=√45=3√5 − kr. boczna, sinα=3√3/3√5=√0.6 ⇒ α=... kąt nachylenia kr. bocznej do
podstawy , cosβ=3/6=0,5 ⇒β=... kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy
1 lut 19:33