Pierwiastki równania
dede: wykaż że równanie x5 − 5x3 +3=0 ma dwa pierwiastki rzeczywiste w przedziale <−3,2>
1 lut 17:07
PW: Pewnie trzeba zastosować tw. Darboux. Jeżeli znasz, to zacznij.
1 lut 17:14
PW: Można też liczyć pochodną i badać, czy nie ma w tym przedziale ekstremów − to by ułatwiło.
1 lut 17:16
dede: Funkcja jest ciągła jako funkcja elementarna. Sprawdzam znaki wartości,jakie przyjmuje na
końcach przedziału: f (−3)=−105<0 i f(2)=−5<0 czyli w tym przedziale nie ma co najmniej
jednego pierwiastka. Muszę teraz zawęzić poszukiwania, rozbijam przedział na <−3,−1>, <−1,2>
wtedy f(−1)=7>0, więc zarówno w tym jak i drugim przedziale jest po co najmniej jednym
pierwiastku. Moje pytanie brzmi: jak uzasadnić, że znajdują się tam dokładnie 2 pierwiastki?
1 lut 17:22
Adam0: W(x)=x5−5x3+3
W(−3)<0, W(0)>0, W(2)<0
W(x)→∞ przy x→∞
musimy mieć pierwiastek między −3 a 0, między 0 a 2, i >2
z reguły znaków Kartezjusza mamy co najwyżej 3 pierwiastki, więc są tam pojedyncze pierwiastki
1 lut 17:30
PW: Nie można stwierdzić, że z nierówności f(−3)<0 i f(2)<0 wynika, że w tym przedziale nie ma
pierwiastka. Sam dalej piszesz, że po rozważeniu/ mniejszych przedziałów tw. Darboux daje
efekt.
Spróbuj obliczyć pochodną i wyciągnąć wnioski o monotoniczności na pewnych przedziałach.
1 lut 17:32
dede: Wiem tyle, że pochodna f'(x) = 5x4 − 15x2, pochodna jest dodatnia w przedziałach
(−3,−√3), (√3,2) oraz ujemna w (−√3,0), (0, √3) czyli w <−3,2> pochodna dwa razy
zmienia znak, tzn są dwa ekstrema.
1 lut 17:43
PW: No i narysuj wykres f na [−3, 2].
2 lut 00:04