rozwiąż równanie
gabi: sinx2=tgx*cosx
1 lut 16:48
Lech: Czy to jest zapis : sin x2 , czy sin2 x , bo to sa dwa rozne wyrazenia ! !
Popraw tresc zadania ! !
1 lut 16:50
gabi: (sinx)2
1 lut 16:57
toJa: zapis (sinx)
2 jest rownowazny zapisowy sin
2x
sin
2x = tgx * cosx
sin
2x = sinx
sin
2x − sinx = 0
sinx(sinx−1) = 0
sinx = 0 lub sinx = 1
x = kpi lub x = pi/2 + 2kpi
1 lut 16:59
Lech: No teraz jest dobrze , ale zalozenia ? ?
1 lut 17:00
PW: Ale tgx nie był napisany dla śmichu. Dziedzina!
1 lut 17:02
toJa: dziedzina obowiazkowo
1 lut 17:03
gabi: treść zadania był taka, że trzeba było znaleźć liczby rzeczywiste x , aby poniższe liczby
tworzyły (w podanej kolejności) ciąg geometryczny : cosx, sinx, tgx
1 lut 17:07
gabi: dzięki
1 lut 17:09
PW: I porównanie wyliczonych rozwiązań równania (sinx)2=sinx z dziedziną. Dopiero po tym
porównaniu odpowiedź.
1 lut 17:09