matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Przemek:
Nie wiem jak obliczyć tą całkę. Pomoże ktoś? ∫(e
x
−1)
−1
dx
1 lut 16:39
Pytający:
1
e
x
−(e
x
−1)
e
x
∫(e
x
−1)
−1
dx=∫
dx=∫
dx=∫
dx−∫dx=ln|e
x
−1|−x+C
e
x
−1
e
x
−1
e
x
−1
1 lut 16:48
toJa:
genialne
1 lut 16:53
Przemek:
dzięki!
2 lut 18:34