,
Estefan: 1.Koło zamachowe w kształcie pierścienia o promieniu r=0,3m i masie m=50kg obraca się z
częstością omega=20 s−1. Aby koło zatrzymało się w czasie 20s musi zadziałać moment siły
hamującej równy około:
a) 28 N s b) 28 N m c) 14 N s d) 14 N m
1 lut 16:32
Lech: MF = J * ε = mr2 ω/t = .....
1 lut 16:40
Estefan: no i nie wychodzi
1 lut 16:43
Lech: MF = 50 kg * 0,09 m2 *20 s−1 / 20 s = 4,5 Nm , taki jest wynik przy tych podanych
wartosciach ! !
1 lut 16:48
Estefan: a nie ma takiej odp
1 lut 16:51
Lech: Masz blad albo w odpowiedziach , albo w tresci zadania , sprawdz to ! ! !
1 lut 16:52
Estefan: nie mam
1 lut 16:53
Lech: Masz bledy , sprawdz w podreczniku ze , MF = J* ε
J= mr2 dla pierscienia oraz ε = ω/t
1 lut 16:58