Proszę o pomoc
Mcperson: Proszę o pomoc w tych zadaniach :
1.Odległość wierzchołka paraboli o równaniu y= −x
2 +2x−5 od punktu A =(2,−1 jest równa:
A. √10 B. 3 C. √26 D.5
2.Wykaż,że dla każdej dodatniej liczby naturalnej n liczba 11
n+2 −9
n+2 − 11
n +9
n jest
podzielna przez 120
3.Dany jest okrąg o środku w punkcie S i promieniu długości r.Przez punkt P taki,że
|PS|>r,poprowadzono dwie różne styczne do tego okręgu.Wykaż,że odcinki łączące punkt P z
punktami styczności są równej długości.
4.Trójkąt równoboczny został umieszczony w układzie współrzędnych jak na rysunku.Współrzędne
wierzchołka C są równe(−1,3).Wyznacz równanie prostej zawierającej bok AC tego trójkąta.
https://scr.hu/349t/658m5
5.W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny
podstawy tego ostrosłupa ma miarę 30 stopni,a krawędź podstawy ma długość równą 4 cm.Oblicz
pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
6.W pudełku umieszczono kule białe i czarne.Kul białych jest 20,a prawdopodobieństwo
zdarzenia,że przy losowaniu jednej kuli z tego pudełka wylosujemy kulę czarną,jest równe
2/7.Oblicz,o ile więcej jest w tym pudełku kul białych niż czarnych
1 lut 16:12
toJa:
1.
wierzcholek paraboli... przeksztalcajac
y = −x2 + 2x − 5 = −(x2−2x+5) = −[(x−1)2+4] = −(x−1)2 − 4
zatem wierzcholek to (1,−4)
odleglosc punktu
(1,−4) od punktu (2,−1) wynosi
d = √(x1−x2)2+(y1−y2)2 = √(1−2)2+(−4+1)2 = √1+9 = √10
1 lut 16:32
===:
2)
11n+2−11n−9n+2+9n=11n(121−1)−9n−1(729−9)=120*11n−720*9n−1=120(11n−6*9n−1)
1 lut 16:36
ite:
6/
c − ilość czarnych kul w pudełku
20 − ilość białych kul w pudełku
P(C) − prawdopodobieństwo wylosowania jednej kuli czarnej
7(c+20) = 2c
20−c − o tyle więcej jest w tym pudełku kul białych niż czarnych
1 lut 16:49
Hania: Do ite c/c+20=2/7to równość ułamków, którą rozwiązujemy mnożąc na krzyż liczniki z
mianownikami.Mamy więc 7c=2(c+20) dalej 7c=2c+40 dalej 7c−2c=40 dalej 5c=40 co daje c=8.A
więc kul białych od czarnych jest więcej 20−8=12 0
27 mar 19:19
Hania: Mcperson mogę pomóc wysyłając zdjęcia rozwiązań. Wymyśl sposób. Podaj telefon lub mesengera.
Hania.
27 mar 19:28