Uprość wyrażenie, a następnie oblicz jego wartość dla:
Aga: (2x+3y)(2x−3y)−(2x−3y)2
x=√2, y=√8
5 lut 17:16
Godzio:
√8 = 2√2
= (2x−3y)( 2x+3y −2x+3y) = (2x−3y)*6y = (2√2 − 6√2) * 12√2 = −48 * 2 = −96
5 lut 17:18
Emi: 4x2−6xy+6xy−9y2−(4x2−12xy+9y2)=
4x2−6xy+6xy−9y2−4x2+12xy−9y2=
−18y2+12xy
to jest uproszczone wyraźenie, a teraz obliczasz dla x=√2 i y=√8
−18*(√8)2+12*√2*√8=
−18*8+12*√16=
−144+12*4=
−144+48=−96
5 lut 17:31
kasia: uprośc wyrażenie i oblicz x(x+2y)−(x+y)2 =
dla x=2,2
y=1,25
27 wrz 17:24