proszę o sprawdzenie czy jest dobrze
Anna: wiadomo że
√3 jest liczbą niewymierną Udowodnij że liczby
| | 2 | | 2 − √3 | |
3 − |
| √3 oraz |
| są również niewymierne |
| | 5 | | 1 + 2√3 | |
Z:
√3 liczba niewymierna
| | 2 | |
niech w = 3 − |
| √3 w − liczba wymierna |
| | 5 | |
| | −4√3 | | 12 | |
w2 = 9 −6 − |
| + |
| |
| | 5 | | 25 | |
| | −4√3 | | 12 | |
w2 = 3 − |
| + |
| / * 25 |
| | 5 | | 25 | |
25w
2 = 75 − 20
√3 + 12
prawa strona równania jest liczbą wymierną a lewa strona jest liczbą niewymierną czyli
| | 2 | |
liczba 3 − |
| √3 jest liczbą niewymierną |
| | 5 | |
1 lut 16:02
PW: Jak to podniosłeś do kwadratu, że kwadrat różnicy dał cztery składniki?
1 lut 16:05
Anna: słusznie źle przepisałam powinno być
| | 12√3 | | 12 | |
w2 = 9 − |
| + |
| / 25 |
| | 5 | | 25 | |
25w
2 = 225 − 60
√3 +12
prawa strona równania jest liczbą wymierną a lewa strona jest liczbą niewymierną czyli
| | 2 | |
liczba 3 − |
| √3 jest liczbą niewymierną |
| | 5 | |
1 lut 16:18
PW: Nie takie zakończenie.
Prawa strona równości jest liczbą wymierną a lewa strona jest liczbą niewymierną.
Otrzymana sprzeczność oznacza, że przypuszczenie, iż liczba w jest wymierna było fałszywe.
To kończy dowód.
1 lut 16:29
Anna: dziękuję bardzo
1 lut 18:52