Krótsza przekątna trapezu
Shiro: Krótsza przekątna trapezu prostokątnego tworzy z dłuższą podstawą kąt, którego sinus ma wartość
2√13/13 .
Oblicz pole i obwód tego czworokąta, jeżeli wiesz, że jedna podstawa jest dwukrotnie dłuższa od
drugiej,
a suma ich długości jest równa 18.
1 lut 15:23
Mila:
a+b=18
1)
2b+b=18
b=6
a=12
2)
| | h | | 2√13 | | h | |
W ΔAEC: sinα= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | p | | 13 | | p | |
3) w ΔADC:
p
2=h
2+6
2
h
2=16, h=4
4)W ΔCEB: |EB|=6
c=p=2
√13
Obw=18+4+2
√13=22+2
√13
=====================
1 lut 15:54