wyznacz wartości sinusów
Shiro: Dany jest prostokąt SOWA o bokach 12 cm i 8 cm.
Na boku AW tego prostokąta zaznaczono trzy punkty L,I,N spełniające warunki
|AL| : |LW| = 1 : 2, |AI| : |IW| = 1 : 1, |AN| : |NW| = 2 : 1.
Wyznacz wartości sinusów kątów, jakie tworzą odcinki SL, SI, SN z dłuższym bokiem.
1 lut 15:21
===:
rób rysunek i wyznaczaj
1 lut 15:53
Janek191:

Mamy
a
2 = 8
2 + 4
2 = 64 + 16 = 80
a = 4
√5
więc
| | 8 | | 8 | | 2 | | 2√5 | |
sin I ∡ LSO I = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a | | 4√5 | | √5 | | 5 | |
itd.
1 lut 16:15