logika
PuszekOkruszek: Dana jest funkcja f : R → R określona wzorem f(x) = x2 oraz zbiór A = (1, 2] ⊆ R. Wówczas:
F(A)= ......
F−1(A)= ......
Czy F(A)= (0,2] ?
/jak zrobić F−1(A)?
1 lut 14:41
PW: F(A) − obraz zbioru A w przekształceniu f − to zbiór wszystkich y:y=F(x),x∊[0, 2].
Funkcja F jest rosnąca i ciągła dla nieujemnych x, a więc osiąga wszystkie wartości między F(0)
a F(2).
Odpowiedź:
F(A)=[0, 22]=[0, 4].
F−1(A) to zbiór wszystkich x, dla których F(x)∊A (teraz A jest podzbiorem zbioru wartości
funkcji F).
Szukamy więc x, dla których
0≤x2≤2,
czyli
−√2≤x≤√2.
Odpowiedź:
F−1(A)=[−√2, √2].
1 lut 15:36
Pytający:
PW, zdaje się, że (0,2] to była tylko proponowana odpowiedź.

W treści mamy A=(1, 2].
F( (1, 2] )=(1,4]
F
−1( (1, 2] )=[−
√2,−1)∪(1,
√2]
1 lut 15:57
PW: No tak, spojrzałem na propozycję odpowiedzi zamiast na A=[1,2]. Dlatego nie lubię, gdy pytający
podaje swoje propozycje rozwiązań, bo tylko zamęt powstaje. Dziękuję za poprawkę
1 lut 16:01
Pytający:
Proszę bardzo.
1 lut 16:28