x
derms: Zbadać czy szereg zbieżny bzwzgl, warunk czy rozbieżny
1 lut 14:41
jc: Warunkowo zbieżny.
1 lut 14:48
derms: Ok uzasadnienie?
1 lut 14:49
derms: Hm?
1 lut 15:26
PW: Przedstaw 3+4i w postaci trygonometrycznej; nie szukaj kąta φ, po prostu napisz osφ i sinφ.
1 lut 16:59
jc: Szereg modułów ∑n
−0.2 jest rozbieżny
Szereg bez modułów jest zbieżny (tw. Abela).
n
−0.2 →0
| | 1−zn | |
Sumy częściowe szeregu ∑zn są ograniczone: Sn = |
| , |Sn| ≤ 2/|1−z| |
| | 1−z | |
1 lut 17:14
Patłyk2703: skąd bierze się |Sn|≤2/|1−z| ?
11 lut 03:56
Patłyk2703: trochę nie rozumiem tego kroku ostatniego, ogólnie skoro |z|=1 to już jest problem, bo Abela
można zastosować tylko dla |z|<1. Czegoś nie rozumiem?
11 lut 03:56
Patłyk2703: składnia ostatniego zdania wprost brawurowa :S
11 lut 03:57
Adamm:
1. |1−zn|≤1+|z|n=2
2. kryterium:
an − ciąg liczb dodatnich, zbieżny do 0, nierosnący
z − taka liczba że |z|=1, z≠1
wtedy ∑ anzn jest zbieżny
11 lut 04:33