Wersor, pochodna kierunkowa
Adam: Cześć. Jak na podstawie takich wyników wyznaczyć wersor v? Doszedłem do takiego rozwiązania,
ale nie wiem jak wyznaczyć końcową odpowiedź.
Niech f(x,y)=xy2 oraz (x0,y0)=(3,−1). W kierunku którego wersora v pochodna kierunkowa
funkcji f w punkcie (x0,y0) jest najmniejsza?
A więc wyznaczyłem grad f(3,−1)=(−1,6). Kierunek największego spadku wartości funkcji f określa
wektor −grad f(3,−1)=(1,−6).
Jak na tej podstawie wyznaczyć wersor v?
1 lut 14:03
Qulka: podzielić współrzędne przez długość wektora
1 lut 14:14
Adam: Faktycznie, wyszło zgodnie z odpowiedziami. Dziękuję
1 lut 14:25