całka cos
Patłyk2703: Całka z∫ cos√x
Pomysły?
1 lut 13:09
Patłyk2703: Up

proszę bardzo
1 lut 13:26
karty do gry : Podstawienie x = t2
Potem całkujesz przez części.
1 lut 13:31
Patłyk2703: Czyli po podstawieniu mam całkę z cost*t dt?
1 lut 13:39
karty do gry : tak.
1 lut 13:39
karty do gry : Jeszcze 2 powinna być przed.
1 lut 13:40
Mariusz:
| | √x | |
Nie trzeba podstawiać wystarczy jedynkę zapisać w postaci |
| |
| | √x | |
| | cos(√x) | | 1 | |
∫√x |
| dx=2√xsin(√x)−∫ |
| sin(√x)dx |
| | √x | | √x | |
∫cos(
√x)dx=2
√xsin(
√x)+cos(
√x)+C
2 lut 07:56
Patłyk2703: a nie powinno być 2√xsin(√x)+2cos(√x)+C ?
10 lut 23:11
Patłyk2703: albo 2(√xsin(√x)+cos(√x))+C
10 lut 23:11
Mariusz:
Tak tam powinna być ta dwójka ale i tak podstawienie nie jest tutaj potrzebne
10 lut 23:26