Proszę o pomoc
lolo: Firma poniosła w danym miesiącu koszty realizacji 50 standardowych zleceń w kwocie 3500zł.
Zrealizowane zlecenia obejmowały 20 zlecen krajowych i 30 międzynarodowych.
Czas realzacji zlecenia krajowego to 20 minut zaś międzynarodowego 50 minut.
Oblicz koszt realizacji zlecenia krajowego i międzynarodowego.
1 lut 13:01
Qulka: np.: krajowy 100zł międzynarodowy 50zł
1 lut 13:21
lolo: Dlaczego tak?
1 lut 13:25
Qulka: bo pasuje do treści zadania
1 lut 13:26
lolo: no tak, tylko potrzebne są obliczenia
1 lut 13:27
Qulka: przy tej treści ... nie bardzo jest cokolwiek policzyć ale możesz tak :
20x+50y=3500 więc y = 70−0,4x i wybierasz jakieś dowolne x <170 i wychodzi Ci y
1 lut 13:32
lolo: No właśnie tak myślałem, że czegoś w nim brakuje. Chociaż to zadanie z rachunkowości ale miałem
nadzieję, że jakoś logicznie można z niego wybrnąć. W każdym razie dziękuję ci za pomoc
1 lut 13:35
Qulka: można jeszcze założyć całkowity koszt za minutę wtedy
20•20•k + 30•50•m=3500
i jedyna jaka pasuje to k=5 i y=1
1 lut 13:39