z
QWERTY: Który z rysunków moz˙ e przedstawiac´ wykres funkcji kwadratowej y = ax2 + bx + c takiej,
˙ ze ac < 0?
Zauważmy, ze warunek ac < 0 oznacza, ze a > 0, c < 0 lub a < 0, c > 0.
czemu tak

a nie ze oba są ujemne
1 lut 02:08
the foxi:
Ponieważ iloczyn liczb ujemnych jest liczba dodatnią.
1 lut 05:54
the foxi:
Przykład:
2*3=6
(−2)*3=(−6)
2*(−3)=(−6)
(−2)*(−3)=6
1 lut 05:55
iteRacj@:
Spośród kilku wykresów masz wybrać ten, który przedstawia wykres funkcji y = ax
2 + bx + c.
Nie rysujesz, jakie to wykresy, ale wiadomo, że ac < 0.
wniosek I skoro ac < 0 ⇒ a≠0 więc wybieramy wykresy przedstawiające parabolę
| | c | |
wniosek II skoro ac < 0 ⇒ |
| <0 więc x1*x2<0 czyli pierwiastki są różnych znaków i |
| | a | |
może już jesteś w stanie wybrać właściwy wykres.
1 lut 08:02