matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę
...:
2n−1
lim(n→
∞
)(
)
n
2n+2
Mam nadzieję, że jest wyraźnie. Zastanawiam się nad tym zadaniem od dłuższego czasu, nie wiem jak mam rozważyć to n jako potęga, bo policzenie tego bez potęgi n to raczej banał. Wskażecie mi jakąś drogę? Nie proszę o rozwiązanie zadania.
1 lut 01:30
iteRacj@:
2n−1
2n+2−3
−3
(
)
n
= (
)
n
= (1+
)
n
=
2n+2
2n+2
2n+2
−3
(1+
)
(2n+2)*
n
2n+2
2n+2
−3
lim
n→
∞
(1+
)
(2n+2)
= e
−3
2n+2
n
1
lim
n→
∞
=
2n+2
2
1 lut 08:12
jc:
Licznik i mianownik dzielimy przez 2n.
2n−1
1
1
(
)
n
= (1−
)
n
: (1+
)
n
→e
−1/2
: e = e
−3/2
2n+2
2n
n
1 lut 08:24