programowanie cpp
przemoc: hej, mam takie zadanie z c++ i nie mam pomysłu jak go zrobić
Stwórz strukturę punkt reprezentującą punkt w n wymiarowej przestrzeni (rozmiar przestrzeni
oraz współrzędne). Napisz dwie funkcje składowe: funkcja wpisz umożliwiająca wprowadzenie
wymiaru punktu oraz współrzędnych, funkcja wypisz wypisująca współrzędne na ekranie.
1 lut 00:19
Kto tam? Hipopotam!:
#include <iostream>
struct Punkt {
int wymiar;
int *wspolrzedne;
Punkt() {
wymiar = 0;
wspolrzedne = new int[0];
}
~Punkt() {
delete wspolrzedne;
}
void wpisz() {
do {
std::cout << "Wymiar: ";
std::cin >> wymiar;
} while (wymiar <= 0);
wspolrzedne = new int[wymiar];
for (int i=0; i<wymiar; i++) {
std::cout << "Wspolrzedna " << i+1 << ": ";
std::cin >> wspolrzedne[i];
}
}
void wypisz() {
if (wymiar != 0) {
for (int i=0; i<wymiar; i++) {
std::cout << " " << wspolrzedne[i];
}
std::cout << std::endl;
}
else {
std::cout << "Podaj punkt za pomoca metody wpisz()" << std::endl;
}
}
};
int main() {
Punkt *ppunkt1 = new Punkt();
Punkt punkt2;
std::cout << "\t\tppunkt1\n";
ppunkt1−>wypisz();
ppunkt1−>wpisz();
ppunkt1−>wypisz();
std::cout << "\t\tpunkt2\n";
punkt2.wypisz();
punkt2.wpisz();
punkt2.wypisz();
delete ppunkt1;
}
1 lut 07:00